Schedule

  1. Day 1
  2. Day 2
  1. 09:00 - 09:50 (50 minutes)

    Registration and exhibition opens

  2. 09:50 - 10:00 (10 minutes)

    Chair's opening remarks

    Zoe Kleinman, Reporter and presenter, BBC News

  3. 10:00 - 10:40 (40 minutes)

    Leading transformation and transformative leadership

    Matthew Horne, Acting Chief Executive, The Innovation Unit
    Dominic Campbell, Interim Chief Digital Officer and CEO, Homes England and FutureGov

    Read more
    • What is business transformation and why is it crucial to the sustainability of the sector?
    • How to lead an organisation through transformation.
    • Using transformational leadership to inspire and engage people to change.
    • Uncovering and sharing the best innovation from outside the housing sector.
    • Why innovation is critical to your success.
  4. 10:50 - 11:30 (40 minutes)

    The role of digital technology as an enabler of transformation

    Tom Loosemore, Partner (Public Digital) and Founder (Government Digital Services), Public Digital/Government Digital Services
    David Anderton, Director of Transformation and ICT, Bromford

    Read more
    • Using technology to respond to the changing demands and expectations of customers
    • Re-imagining your organisation – using digital tools to reshape your services and the way you do business
    • Analysing the future technology trends and how they will impact housing
    • Exploring the opportunities to use Blockchain technology to transform housing
    • Developing your digital strategy
  5. 11:30 - 12:00 (30 minutes)

    Refreshments and networking

    Exhibition

  6. 12:00 - 12:45 (45 minutes)

    Breakout sessions

    • 12:00 - 12:45 (45 minutes)

      S1: Assessing the digital maturity of the housing sector

      Digital transformation

      Carolyn Brown, Craig Taylor, Greg Dean, Ian Cameron

      Read more
      • Mapping the sector's capacity to support change.
      • How variable is IT capability across the sector?
      • Benchmarking your position.
      • Developing strategies to enable the spread of best practice and mainstream the adoption of effective technologies across the sector.
    • 12:00 - 12:45 (45 minutes)

      S2: A practical guide to fostering an innovation culture

      Achieving culture change

      Tom Way

      Read more
      • Exploring the stages of innovation and how it diffuses.
      • What are the factors that influence an organisation's culture of innovation?
      • Creating mechanisms that encourage staff to pitch new ideas.
    • 12:00 - 12:45 (45 minutes)

      S3: Delivering user-centered transformation of customer services

      Customer-centered transformation

      Clare Muscutt

      Read more
      • Achieving complete self-service and automation.
      • Realigning traditional teams to match the customer journey.
      • Learning from leading customer focused businesses.
    • 12:00 - 12:45 (45 minutes)

      S4: Developing the skills capacity to deliver large-scale change

      Overcoming the HR and OD challenges

      Amanda Leonard, Stephen Russell

      Read more
      • What are the skills gaps?
      • Leadership.
      • Customer service.
      • IT and data analytics.
      • Change and programme management.
      • Growing your own versus acquiring from other sectors.
    • 12:00 - 12:45 (45 minutes)

      S6: Undertaking an operating model review

      New operating models

      Jonathan Cowie, Louise Swain, Leann Hearne

      Read more
      • Taking the time to reflect on what kind of business you are and what kind of business you want to be.
      • Service rationalisation, what services do you need to provide?
      • Changing what it means to be a social landlord.
      • Developing a tenancy agreement-only landlord service.
  7. 12:45 - 13:30 (45 minutes)

    Breakout sessions

    • 12:45 - 13:30 (45 minutes)

      S8: Achieving the smart home vision

      Digital transformation

      Topi Tiihonen

      Read more
      • Sensors, preventative technology and the internet of things.
      • Enabling self-diagnosis and reporting.
      • Achieving life cycle savings through preventative maintenance.
      • Smart homes within smart cities.
    • 12:45 - 13:30 (45 minutes)

      S9: Developing a network of transformation change agents

      Achieving culture change

      Sarah Mbatha

      Read more
      • Supporting the delivery of culture change.
      • Moving to a more agile, collaborative and innovative way of working.
      • Identifying your 'transformers', who can be champions for change.
      • Evaluating the effectiveness of the approach to enable spread.
    • 12:45 - 13:30 (45 minutes)

      S10: Enabling a digital first approach

      Customer-centred transformation

      Carole Galsworthy

      Read more
      • Mapping your customers' digital journey.
      • Completing all interactions digitally.
      • Transforming the customer on-boarding process.
    • 12:45 - 13:30 (45 minutes)

      S12: Building homes for new demographics

      Overcoming the HR and OD challenges

      Nigel Wilson

      Read more
      • Helping the growing group of people who don’t qualify for social housing, but are priced out of the private market.
      • Developing rental offers for millennials.
      • Creating shared living options.
      • Expanding the options available to older people.
    • 12:45 - 13:30 (45 minutes)

      S13: Transforming tenure models

      New operating models

      John Schofield

      Read more
      • Moving to fixed-term tenures for all new tenants.
      • Exploring a range of alternative tenure options.
      • Eliminating the barriers to switching the tenure of property.
      • Creating new tenures and service offers for young people.
      • Is the future tenure blind?
  8. 13:30 - 14:30 (1 hour)

    Lunch and networking

    Exhibition

  9. 14:30 - 15:15 (45 minutes)

    Breakout sessions

    • 14:30 - 15:15 (45 minutes)

      S17: How 'machinable' is the social housing sector?

      Digital transformation

      Nicolas Ponset

      Read more
      • Enhanced customer understanding and risk management.
      • Automation of manual, low value-add activities.
      • Enhanced asset management.
      • AI-augmented customer servicing.
      • Resource and mobile workforce management.
    • 14:30 - 15:15 (45 minutes)

      S16: Future of UK data standards

      Digital transformation

      Ian Cameron

      Read more
      • Data governance maturity as a foundation for digital maturity
      • Identifying trends driving the need for improved capabilities
      • Identifying the role of data standards, including newly released HACT data standard powered by OSCRE
      • How to assess where you are today and how to move forward (Readiness Assessment)
      • How to implement the new standards
    • 14:30 - 15:15 (45 minutes)

      S21: Running an ideas/innovation lab

      Customer centred transformation

      Bethan Buck

      Read more
      • Learning techniques to encourage expansive thinking.
      • Greenhousing new ideas.
      • Techniques for ideas generation and for developing innovative products and solutions.
    • 14:30 - 15:15 (45 minutes)

      S14: Using data to support improvement and transformation

      Transformation in practice

      Jennifer Scarlett

      Read more
      • What will success look like?
      • Ensuring you can measure improvement.
      • Creating the capability to demonstrate return on investment to your board.
      • Identifying measurable KPIs for your business.
    • 14:30 - 15:15 (45 minutes)

      S20: Competition and choice - trends in the German housing market

      New operating models

      Dr Mathias Hain

      Read more
      • How does social housing function in a competitive marketplace – lessons from Germany.
      • Diversifying your product and service offering to respond to customer demand.
      • Designing niche products for new target markets.
      • New approaches to branding and pricing.
  10. 15:15 - 15:45 (30 minutes)

    Refreshments and networking

    Exhibition

  11. 15:45 - 16:45 (1 hour)

    Learning from the best – cross-sector lessons in transformation

    James McClure, General Manager Northern Europe, Airbnb
    Brendan Sarsfield, Chief Executive, Peabody
    Dr Liz Mear, Chief Executive, The Innovation Agency
    Penny Pereira, Deputy Director of Improvement, The Health Foundation

    Read more
    • Disrupt or be disrupted – you choose. Exploring how disruption has worked in other sectors.
    • Learning from the operating practices of modern consumer-facing digital businesses.
    • Exploring how the NHS and the public sector have approached innovation and transformation.
  12. 16:45 - 17:45 (1 hour)

    Networking reception